Navštívte náš jedinečný showroom v Poprade! Viac informácií

Alergikom začína sezóna- Ako im pomôcť prekonať toto pre nich nepríjemné obdobie?

Na jar sa už všetci tešíme. Teda skoro všetci.  Pre alergikov sa prvými jarnými kvetmi začína nepríjemné obdobie plné kýchania a soplenia. Niekto má alergiu silnejšiu , niekto slabšiu, ale všetci sa zhodnú na tom , že by dali možné aj nemožné aby sa jej zbavili. Alergológovia na Slovensku sa zhodujú v jednom: alergie sa žiaľ objavujú čím ďalej tým viac a stav pacientov sa rokmi zhoršuje. Alergény vo vzduchu sú akoby z roka na rok agresívnejšie a niekedy zlyháva aj ten najlepší liek.

Pomoc ?

Ak by ste čakali, že vám ponúkneme čarovnú pilulku alebo zázračný lektvar, je nám ľúto. Alergiu liečiť nevieme. Vieme však pomôcť alergikom prekonať toto náročné obdobie a poskytnúť im aspoň doma pocit voľného dýchania.  A nielen im! Najväčším problémom v spolužití s alergikom je vetranie. S jarou a alergiou prichádza konečne aj teplé počasie a príjemné noci, počas ktorých by ste si radi otvorili okno. No nemôžete. Medzi 4.00-5.00 hod. ráno je totiž najväčšia koncentrácia peľu a ak je náhodou tesne pred búrkou otvorenie okna jednoducho neprichádza do úvahy aj keby ste mali mať v spálni doslova saunu. Stávate sa doslova otrokom alergie, na ktorú musíte myslieť ešte aj doma. V lete sa noci stávajú neznesiteľné. Otvoriť okno je problém kvôli alergii , neotvoriť okno znamená neznesiteľnú teplotu v miestnosti.

Riešenie?

O koľko by bolo jednoduchšie prísť domov a o žiadne alergény sa nestarať?  Riešením v tejto situácii môže byť rekuperačné vetranie.  Ide o spôsob vetrania pri ktorom zariadenie nasáva vonkajší vzduch, v zime ho ohrieva vďaka odpadovému vzduchu a privádza ho do miestnosti. V zime sú výhody tohto spôsobu vetrania úplne zrejmé: šetrenie nákladov na kúrenie a to bez straty komfortuNa jar ale aj počas leta má rekuperácia rovnako ak nie ešte aj viac čo ponúknuť.  V prvom rade zabudovanými filtrami zachytáva prachové častice a samozrejme aj pele z vonkajšieho prostredia a tak vám do domácnosti privádza naozaj čistý vzduch.  Keď  sú sliznice alergikov neustále dráždené alergénmi, lieky zaberajú čoraz  slabšie a alergik sa vlastne nemá ako zotaviť.  Možno poznáte metódy ako napríklad návštevu jaskyne, kde už počas 1 hodiny v podzemí sa alergik cíti omnoho lepšie. No tieto terapie sú krátkodobé a priznajme si , kto pri práci a rodine stíha každý deň navštíviť jaskyňu? O cenách nehovoriac.

Čo ak by ale terapia začínala príchodom z práce a čistý vzduch by ste vdychovali aj celú noc?

Ďalším bonusom rekuperácie v lete je ochladzovanie. Počas noci rekuperácia  privádza do domácnosti čerstvý vzduch, ktorý je chladnejší a tak prirodzene ochladzuje priestor. Ďalej je riešením v  hlučnom a prašnom prostredí a pomôže vám príjemne odvetrať aj miestnosti bez okien. Pomáha zabezpečovať príjemné prostredie aj pre imobilných ľudí, alebo aj všeobecne pre ľudí, ktorí či už z pracovných , alebo zdravotných dôvodov trávia väčšinu času v interiéri.

Cena

Existujú rôzne možnosti  riešenia rekuperačného vetrania. Môžu to byť veľké jednotky, ktoré odvetrajú celý dom či byt. V tomto prípade hovoríme o investícii niekoľko tisíc EUR v závislosti od veľkosti domu. Pre alergika môže byť riešením aj napríklad lokálna rekuperácia a teda odvetranie len jednej miestnosti. Na to slúžia rekuperačné ventilátory. Ceny takých ventilátorov sa pohybujú v stovkách EUR.  Na trhu sú už dostupné aj solárne rekuperačné ventilátory. Tie šetria aj elektrickú energiu na pohon ventilátora. Ich cena sa pohybuje  niekde medzi rekuperačnou jednotkou a rekuperačným ventilátorom. Treba však počítať so sumou  nad 1000 EUR.

Výhod rekuperačného vetrania je veľa. Nevýhodou môže byť hádam jedine cena.

No pre alergika táto investícia môže znamenať vyslobodenie od kýchania a soplenia aspoň doma.Úľava od nepríjemných príznakov alergie aj keď „len“ na pár hodín je častokrát na nezaplatenie. Rekuperácia zároveň prinesie úsporu a množstvo výhod celej domácnosti a jej obyvateľom nielen alergikovi.

Nenechajte si újsť novinky zo sveta kúrenia, chladenia a vzduchotechniky.